Kilencvenhárom

"Kilencvenhárom: Európa háborúja Franciaország ellen, és a francia falué Párizs ellen. És mi a forradalom? Franciaország győzelme Európa fölött, és Párizsé Franciaország fölött. Innen e félelmetes pillanat nagyszerűsége. Kilencvenhárom nagyobb, mint az egész évszázad. Lehet-e ennél tragikusabb dolog?"

ELVETEMÜLTEM

2011.03.08. 22:31 :: Fontenay vicomtéja

Tavaszi szél. Halvány napsütés. A távolban harang kondul. Falevelek zizegnek végig a parkon. Két gyermek szalad át a piroson, majd kuncogva néznek egymásra, amikor átérnek. Egy macska hozza világra gyermekeit a bokor alatt, vonyítását azonban elnyomja a fékező halottaskocsi.

 

Két öltönyös negyven év körüli úriember lép ki az autóból. Mindkettő őszhajú. Bőrük ráncos, tekintetük üres. A halál stewardessei, kétség sem férhet hozzá. Érzések, érzelmek nélkül élnek. Csendben végzik munkájukat. Halottak...
 Elérik az ajtót. Az egyik kétszer megüti azt ökle oldalával. Pár másodpercnyi motoszkálás után, a tér kitárul, ők pedig belépnek.

 

A helyiség ahova érnek tágas, fehér falú. Közepén egy ravatal, azon pedig egy koporsó. Körülötte síró és összegörnyedt alakok. Arctalanul, giccsesen zokogva, ömlengve, felmagasztosulva, és jelentéktelenül lézengenek körbe-körbe.
 Utaskísérőink két oldalt megmarkolják a koporsót. Egy sóhaj nélkül emelik fel, majd abszurdan és groteszken senkinek a szemébe nem nézve, indulnak is kifelé.

Ekkor aztán az egyik hirtelen megbotlik. Nem tudni miben, talán a saját lábában. Elvágódik a talajon, s kezéből kiesik annak tartalma.
 Egy halk sikoly. Még egy. Majd egy kollektív síróroham. És végül már csak a zavarba ejtő csend hatja át a levegőt. Mindenki a felnyílt koporsóra mered. Üres. Az is volt. S tudják mind...az is marad.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencvenharom.blog.hu/api/trackback/id/tr852723371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása